Höstens resor mm

Det har varit lång nyhetstorka på bloggen, så här kommer en liten uppdatering. Jag hade en bra sommar där träningen fungerat bra och jag har fått vara frisk och klarat mig bra från skador, endast ena vaden som har krånglat lite till och från. Förutom träning och lite jobb i skogen blev det ett antal rullskidtävlingar och även en resa till Island med familjen. Resan till Island var trevlig och med tanke på att de hade sin sämsta sommar på 100 år så får vi vara riktigt nöjda med vädret även om det inte var lite kyligt. Vi hann med många sevärdheter under den veckan vi var där. Mina favoriter var de geotermiska fenomenen med varma källor, gejsrar samt naturreservatet Landmannalaugar med sin häftiga natur.

Jag fick möjligheten att tävla en hel del på världscupen i rullskidor där det bl.a. blev en seger på prologen i Torsby. Det mest minnesvärda från rullskidsäsongen var nog resan till Ryssland, närmare bestämt Khanty Mansiysk som ligger i västra Sibirien. Tävlingsmässigt blev det väl ingen stor succé, men med två fjärdeplatser så var det helt klart godkänt. Det var mitt första besök i Ryssland och även om det inte var så annorlunda mot Sverige som jag trott på förhand så var det ändå en intressant upplevelse.

När jag kom hem från Ryssland i början av september blev jag förkyld och efter detta var formen riktigt på bottennivå under flera veckor. Det är väldigt frustrerande att känna att kroppen inte svarar alls som huvudet vill. Men senaste veckan har det börjat kännas lite bättre så jag hoppas att det ska kännas bra när säsongen drar igång på riktigt om drygt en vecka i Bruksvallarna.

Men redan helgen som var så smygstartade säsongen med VW Supersprint, ett riktigt kul arrangemang med en TV-sänd 100 m sprint. Tävlingen hade premiär förra året och kommer förhoppningsvis att bli en stående premiärtävling framöver. Jag lyckades till slut bli trea i ett starkt startfält efter jämna fighter i varje heat.

Vuokatti

Helgens tävlingar i Vuokatti blev inte heller det någon succé för min del. Jag missade sprintkvalet med två sekunder och slutade 42:a. Sprintbanan hade två ordentliga backar vilket kanske inte passar mig perfekt men hade formen varit bättre så borde jag ju löst en plats topp 30. Jag har helt enkelt inte riktigt farten som krävs just nu, jag kanske får önska mig det i julklapp..?

Helgens skidstadion i Vuokatti
Helgens skidstadion i Vuokatti

Med tanke på formen så gick väl söndagens 15 km klassiskt ändå helt okej första halvan, men efter varvning blev det kämpigare och inte blev det bättre av att jag började slutvarvet med att kliva av staven. Jag fick en ny stav nästan direkt men krafterna kom inte tillbaka och jag tappade ca 30 placeringar till en slutgiltig 102:e-plats i det nästan 250 man starka startfältet.

Så hoppas att lite julmat och träning kan göra att resultatlistan blir roligare att läsa efter nästa Skandinaviska cup i Piteå efter nyår.

Trög säsongsstart

Under hösten har jag dragits med en riktigt seg förkylning som förstörde flera veckors träning efter lägret i Tyskland. Väldigt frustrerande när man bara måste vänta på att bli frisk, speciellt när man inte känner sig ordentligt sjuk heller. Istället för att träna blev det en hel del discgolf för att inte bli helt stillasittande.IMG_20171019_174620_655

Jag kom igång med träningen ordentligt först i början av november och sedan dess har inte formen varit bra överhuvudtaget. Tävlingssäsongen började riktigt dåligt i Gällivare och trots att känslan och resultaten sakta blivit lite bättre så har det varit långt ifrån bra. Förra helgen under Skelleftespelen tyckte jag dock äntligen att kroppen svarade lite bättre, inte samma sega ben direkt från start som tidigare. Så jag hoppas att kroppen ska kännas bra nu till helgens tävlingar i Skandinaviska cupen i Vuokatti.

Vi kom hit igår och eftersom jag står över första distansloppet på fredag så har jag två lugna dagar här med lättare träning och skidtestning på programmet innan det smäller på lördag. Då är det nämligen skatesprint på programmet så då måste jag ha klart bättre fart än tidigare om det ska bli något mer än bara en prolog. På söndag är det 15 km klassiskt, för ovanlighetens skull på en längre bana än 5 km, 2 varv på 7,5 km ganska platt bana så vi får se om det är stakning eller fäste som gäller…

Bild från VW-cup i Idre. Foto: Borås SK
Bild från VW-cup i Idre. Foto: Borås SK

 

Resumé av sommaren

Eftersom jag inte lyckats prestera ett enda inlägg under sommaren så tänkte jag göra en kort summering. Först och främst så har jag och Moa flyttat in i vår första gemensamma lägenhet och efter lite tapetsering och allmänt flyttkaos så börjar vi snart få ordning på saker och ting.

Rullskidsäsongen började riktigt bra med seger i den minitour i Torsby som inledde årets Sverigecup, en tävling där jag överraskade mig själv med ett riktigt bra backrace i den avslutande jaktstarten. Lyckades därefter också vinna Inge Bråten Memorial i Sunne mot riktigt meriterat motstånd, tävlingen som är en sprint på en platt bana med en hel del kurvor passade mig som handen i handsken.

Bara två dagar efter tävlingen i Sunne var det så dags för SM som var ett stort mål för rullskidsäsongen. Jag lyckades dock inte hålla i den fina resultraden, under den inledande distanstävlingen fanns inte dagsformen och efter några tveksamma beslut under tävlingen så försvann medaljchanserna. Jag var på väg att rasa genom fältet men lyckades hänga med min klunga och göra en bra avslutning som gav en femteplats.

Foto: Rolf Zetterberg
Foto: Rolf Zetterberg

Dagen efter kördes en sprint där det hade regnat inför tävlingen men torkade upp succesivt under tävlingens gång vilket innebar att val av hjul blev viktigare än vanligt. Tyvärr för min del så gjorde jag nog ett dåligt beslut inför finalen och valde vanliga racehjul. Så efter att först ha gjort en dålig taktisk manöver hamnade jag i lite trängsel i den enda blöta kurvan och med lite för dåligt grepp i hjulen hamnade jag ute i staketet och tappade viktig fart. Så det slutade med en femteplats även den dagen.

Jag blev uttagen att åka sprint och teamsprit under hemma-VM i Sollefteå i början av augusti. I sprinten som var en så kallad knockout-sprint på 150 m var det som väntat svårt att hävda sig mot rullskidspecialisterna och jag åkte ut direkt i åttondelsfinalen.IMG_20170804_203327_067

I teamsprinten körde jag och Anton Persson i de svenska färgerna, det var fem varv var på en bana som var drygt en kilometer lång. Jag åkte sista sträckan och fick gå ut i tätgruppen på tre lag, jag lyckades tyvärr inte spela mina kort helt rätt utan fick ge mig i en spurt mot Norges Ragnar Bragvin Andresen om guldet. Men nu har jag i alla fall en VM-medalj, förhoppningsvis inte den sista.DSC_0229

Efter att i många år åkt med Alpina-pjäxor och Peltonen-skidor så har jag nu beslutat mig för att testa något nytt och kommer nu att använda Rossignol, både skidor och pjäxor. Så det kommer att bli en del skidtestning inför säsongen, men jag tror och hoppas att det kommer vara ett byte som ska göra att det går fortare i vinter.

Träningen har flutit på bra, vi har varit på läger med landslagets grupp 2 i Östersund, Idre, Bruksvallarna och nu är vi på plats i Tyska Ruhpolding. Jag har fått vara frisk och skadefri under sommaren men igår smög sig en förkylning på så jag missar de sista dagarnas träning under det här lägret och åker hem imorgon istället. Så nu är det bara att hålla tummarna för att den här förkylningen inte blir så långvarig.20170814_100017 DSC_0197 DSC_0273 DSC_0277

Lite nyheter

Vecka 17 är här och därmed har det nya träningsåret startat, så då är det väl på tiden för ett nytt inlägg efter en lång inläggstorka.  Det är en del annat nytt på gång också. Först och främst har jag och Moa har gått och köpt lägenhet här i Umeå, så vi ska ta och flytta ihop till sommaren. Dessutom har jag blivit uttagen till B-landslaget, eller träningsgrupp 2 som det officiellt heter.

För att väldigt kort summera den gångna säsongen så kan jag konstatera att jag hade en ganska hög lägstanivå men saknade de riktiga topparna. Säsongens höjdpunkt och en av få toppar kom på SM-avslutningen i Umeå där jag och Teodor vann guldet i teamsprint. Något annat jag tar med mig är att jag åkte bättre på distanstävlingarna än tidigare med en 15:e-plats på Skandinaviska cupen  som bästa resultat. I övrigt var det många halvbra resultat med exempelvis flera finalplatser i Sverigecupen, två semifinaler i Skandinaviska cupen och två kvartsfinaler i Världscupen.

ScreenShot_vk.se
Bild från vk.se

Jag blev sjuk efter teamsprinten och missade även VW-tour som jag hade tänkt ha som säsongsavslutning. Så det har blivit några lugnare veckor nu på slutet då jag bland annat passat på att topptura kring Narvik.DSC_0079 DSC_0088 DSC_0044 DSC_0061 DSC_0091

Men istället för en rekordtidig säsongsavslutning blir det en rekordsen avslutning istället eftersom jag kommer åka Bysprinten i Mosjøen till helgen.

 

Minitour i Falun

Är på väg hem från Falun och den minitour som ingår i Sverigecupen. Jag har kört en minitour i Skandinaviska cupen tidigare men det här var första gången under min karriär som det körts en tour i Sverigecupen, så det var kul att testa något nytt.

Touren började med en skejtsprint på fredag där jag var nära en finalplats men en liten taktisk miss och för dålig spurt gjorde att det tog stopp i semin och jag slutade 7:a. DSC_0363 DSC_0377
Lördagens klassiska millopp såg ut att bli ett av de bästa distanslopp jag gjort och med 2.5 km kvar hade jag bara några sekunder upp till topp 10.  Ett fall med 500 m kvar grusade de förhoppningarna och jag slutade 21:a.

Jag gick ut som 11:a i söndagens avslutande jaktstart med drygt tiotalet åkare strax bakom mig. Så vi blev snabbt en stor grupp som kunde åka hämta in ett par åkare framför så vi kämpade om plats 8:a. Jag fick slita under mitten av loppet för att hänga med men det började kännas bättre mot slutet och jag kunde göra en bra avslutning. Jag hade inte lyckats skapa mig tillräckligt bra position inför upploppet för att kunna vinna gruppspurten. Men jag lyckades gå i mål på plats 10 med 12:e åktid på dagens etapp vilket jag är nöjd med.

Nästa större tävling blir om två veckor då det är Skandinavisk cup i Madona i Lettland, även det en minitour med samma distanser som i helgen.

Ett besök i Asien

Sedan jag skrev sist har jag hunnit med att åka ut i kvalet under världscupen i Falun, göra mitt första besök i Asien och åka säsongens första långlopp.

Om vi börjar med världscupsprinten i Falun så kändes det riktigt bra dagen innan då jag testade banan, kanske lite för bra. För precis som man brukar säga att det inte är bra att vinna sista tävlingen innan ett stort mästerskap så ska det väl inte kännas för bra dagen innan eller på uppvärmningen om det ska gå riktigt bra… För jag gjorde min sämsta världscup och slutade 48:a i prologen.

På måndagen efter tävlingarna i Falun åkte vi så österut, till Pyeongchang i Sydkorea där nästa års olympiska spel kommer gå av stapeln. Så världscuptävlingarna under helgen räknades även som för-OS. Det var tre tävlingar där jag hade störst förhoppningar på fredagens klassiska sprint. Eftersom flera av de bästa åkarna saknades var det en bra chans att göra bra resultat. Tyvärr var känslan i kroppen inte mycket bättre än helgen innan och det tog slut i efter en femteplats i kvartsfinalen och slutplacering 21. DSC_0681
30 km skiathlon som vi körde under lördagen är ju inte min bästa disciplin utan kanske snarare min sämsta, så jag är rätt nöjd med min 28:e plats och de första världscuppoängen på distans. På söndagen åkte jag och Anton Lindblad teamsprinten tillsammans, tyvärr hade ingen av oss en riktigt bra dag så vi var aldrig med i kampen om pallplatserna och slutade 8:a.

Förutom att jag tycker att sprintbanan gärna fått vara lite kortare så var banorna riktigt fina. Lite tråkigt att vårt hotell låg helt avsides så vi inte lyckades se så mycket annat än hotellet, skidstadion och vägen däremellan innan tävlingarna var slut. Men eftersom vi hade hela måndagen ledig innan vi skulle flyga hem hann vi med lite turistande i Seoul.16586650_10154340355653575_455915186_o 16651161_10154340355603575_1374469879_o 16651222_10154340355943575_1826525722_o

I söndags åkte jag säsongens första långlopp i Bergeforsen, Medelpad Classic Ski. Trots den snöfattiga vintern hade arrangören lyckats få till en bana på 42 km från a till b, en ganska lätt bana så det var stakning som gällde, precis som på de flesta långlopp nuförtiden. Det gick lugnt stora delar av loppet men vid ungefär 20 km var det ett lite tyngre parti och då decimerades tätgruppen till en trio bestående av Jörgen Brink, Anders Svanebo och jag. Sedan blev det mest en väntan på spurten och jag hade goda förhoppningar efter att ha tagit båda spurtpriserna, men det är en helt annan sak att spurta efter 2 timmar och jag drog det kortaste strået och fick nöja mig med tredjeplatsen.Medelpad Classic Ski

Nu är jag på plats i Falun igen, den här gången för att köra Sverigecupen i dagarna tre. Det är en minitour med sprint i fristil på fredag, 10 km klassiskt på lördag och avslutningsvis 15 km jaktstart i fristil.

Världscup i Falun

Börjar vara dags för en uppdatering efter ett långt uppehåll, det har ju hunnit bli nytt år sedan jag skrev sist. Har blivit ett par tävlingar i inledningen av 2017. Under trettondagshelgen var jag och testade VM-banorna i Lahtis under skandinaviska cupen, tillika För-VM. Där gjorde jag ett helt okej kval men stumma ben satte tyvärr stopp redan i kvartsfinalen.

Jag fick dock ändå chansen i världscupen i Toblach helgen därpå och även där gick kvalet bra. Jag fick också den start jag ville på kvartsfinalen och hade ledningen efter halva loppet då jag snopet nog fällde mig själv. Jag vet fortfarande inte riktigt vad som orsakade fallet, men jag tappade balansen lite och satte ena staven mellan skidorna och så var den dagen förstörd.DSC_0648

Förra helgen var det dock tävlingsfritt så det blev en helg hemma i Umeå för ovanlighetens skull. Passade på att ta det lite lugnt men också att testa lite skidor.

Imorgon smäller det igen då det är dags för världscup på hemmaplan i Falun, även denna gången är det sprint i fristil. Det kommer nog inte bli samma publiktryck som under förra helgen i Ulricehamn men det ska bli kul att tävla inför svensk publik, för de 150 i publiken i Toblach lyckades inte skapa någon riktig skidfest.DSC_0650

Tävlat i Lillehammer

Ännu en tävlingshelg kan läggas till handlingarna, den här gången en skandinavisk cup i Lillehammer. Helgen började med sprint i fredags där jag gjorde ett okej kval och gick vidare som 23:a till kvartsfinalerna. Sprintbanan var densamma som kördes på världscupen förra helgen, en ganska lång och bred bana där det går att köra om i princip överallt. Så min taktik var att ta det lugnt i början för att sedan kunna förbättra min position under andra halvan.

Så det var precis enligt plan att jag låg sist efter första backen, tyvärr valde jag fel spår in i den andra backen när jag kom med bra fart och fick stanna upp för att inte köra över åkaren framför. Så då tappade jag all fart och hade flera meter fram till åkarna framför, men kom ikapp ganska snabbt så jag hade kontakt in i sista backen. Där hade jag dock inte farten för att kunna förbättra min sistaplats och trodde att det var kört, men tryckte bra över krönet och hade riktigt bra skidor så jag kom in på upploppet med bra fart och kunde spurta till mig en andraplats. lillehammer-sprint

Så det var skönt att gå in i semifinalen med vetskapen att jag kunde plocka någon placering på slutet, men förstod ju att det inte skulle hålla att vara sist in på upploppet igen. Jag började lugnt även i semin men tog den här gången ett eget spår in i andra backen för att kunna avancera, men fick inte alls med mig samma fart som i kvarten och lyckades inte förbättra min position varken där eller i sista backen. Så även den här gången var jag sist in på stadion, tyvärr hade blivit lite lucka mellan de fyra första och vi två som låg sist, så det blev för långt fram även om jag närmade mig med en bra spurt.

Så jag blev 4:a i semin och därmed 8:a totalt i tävlingen vilket är mitt bästa resultat i en klassisk sprint på den här nivån, så jag får vara nöjd.

Lördagens 10 km fristil gick däremot sämre, för att hamna strax utanför de 100 första i resultatlistan känns ju inte så kul. Hade visserligen lite oflyt med att det började snöa strax innan min start så hade nog kunnat vara några placeringar högre upp i listan om det hade varit samma förhållanden för alla, men det spelar ju mindre roll när man ändå inte har något med toppstriden att göra.

Jag stod över söndagens 30 km klassiska masstart vilket var planerat sedan tidigare. Så jag fick istället hjälpa till med drickalagning till de som krigade sig igenom en tuff tremil i ett riktigt svårvallat före med någon plusgrad och snöfall, så det kändes ganska skönt att stå vid sidan när man såg hur de kämpade och slet.

De hade lyckats riktigt bra med livesändningen från tävlingarna och det hade lika gärna kunnat sändas på tv, det går också att se tävlingarna i efterhand här: http://www.skiforbundet.no/ski-tv/?cat=39799b5d-1134-4c18-ba88-631eb0128465

Nu är vi igång

Nu är tävlingssäsongen igång på allvar och både premiären i Bruksvallarna samt första Sverigecupen Idre avklarad. Det har varit en helt okej start på säsongen även om det inte räckt riktigt hela vägen till de resultat som jag siktar mot.

bruks-15-km-k
Foto: Skidzonen.se

Jag började helgen i Bruksvallarna med en 55:e plats i fredagens fristilslopp över 10 km. Det låter ju inte så märkvärdigt, men för mig som sprinter var det ett helt okej resultat i det 250 man starka startfältet. Lördagens klassiska lopp var däremot inte någon höjdare, jag kände tidigt att det inte var min dag  och funderade på att bryta, men tog mig i kragen och kämpade mig runt de tre varven till en slutlig 73:e plats.

Trots att benen kändes sega blev det en 11:e tid i söndagens sprintkval. I kvartsfinalen kändes det ganska bra men gjorde inte ett perfekt taktiskt lopp och hade inte riktigt farten mot slutet av loppet och förlorade semifinalplatsen med en decimeters marginal.

Efter tävlingarna i Bruks åkte vi direkt till Idre och kunde träna i lugn och ro istället för att spendera massa tid på att resa fram och tillbaka genom halva Sverige. Tävlingshelgen i Idre började med en fristilssprint där jag kvalade som 3:a. Krånglade mig sedan vidare från kvartsfinalen som 2:a trots en riktigt dålig spurt och från semifinalen som 3:a på tid. Väl framme i finalen tog dock det roliga slut, jag fick en dålig start och när jag efter halva loppet tänkte avancera i fältet fanns det inget krut kvar i benen, så det slutade med en 5:e plats.

Söndagens distanslopp kördes på en ganska lätt bana i snabbt före vilket jag inte har något emot. Jag hade en bra känsla under loppet och blev 18:e man, ca 15 sekunder från topp 10, det var klart bättre än något distanslopp i fristil under förra säsongen. Så om jag summerar de första två helgernas tävlande så känns det som en bra start på säsongen men utan den där riktiga fullträffen.

dsc_0361Efter att ha varit bortskämd med fantastiska förhållanden för skidåkning sedan slutet av oktober har nu verkligheten kommit ikapp. För efter ett idogt regnande medan jag var i Idre så är nu 1,5 km konstsnö på Nydala den enda snön som finns kvar, så nu börjar det tyvärr likna de senaste årens vintrar igen. Bara hoppas på lite minusgrader och nederbörd igen.

För någon dag damp årets pruduktkatalog från peltonen, alpina m.fl. ned genom brevinkastet, den finska versionen. Det visade sig att jag fått äran att vara med på ett par bilder i den.

alpina
peltonen